Het is geen nieuwe onthulling, Apple maakt de telefoons bewust trager en de batterij gaat stuk korter mee dan wat je gewend bent. Hier is eerder al rechtszaken over geweest in de Verenigde Staten en Frankrijk , hoewel Apple schuld niet erkende zijn die wel degelijk gewonnen door de aanklagers.

Ook spanden er rechtszaken in Spanje en België door de consumentenbonden. Onlangs kwam ook het nieuws op 1 maart 2021 de Portugese consumentenbond Apple aanklaagt.

Apple heeft het liefst dat je voor een reparatie een afspraak maak bij de eigen Apple Store. Naast het verkopen van telefoons is er voor hen een extra verdienmodel door ook de reparaties aan te bieden die meestal ook nog is ver boven de marktconforme prijs ligt.

Sinds de iPhone 7 wordt het steeds lastiger voor derde partijen om aan bepaalde onderdelen te komen. Hierbij wil ik jullie 3 praktijk voorbeelden opnoemen die het allemaal lastiger maken.

1) Digitale homeknop

Denk hierbij bijvoorbeeld aan digitale homeknop die gecodeerd is. Lange tijd was dit niet te vervangen en moest heel de toestel omgeruild worden. Hier moet je als consument flink in de buidel voor tasten.

Inmiddels is het is wel te vervangen, maar Touch-ID functie kan je dan helaas niet gebruiken. Maar het scheelt wel flink in de kosten, wat weer aangenaam prettig is voor de portemonnee. Dit is vooral van toepassing bij de iPhone 7 en iPhone 8 reeks.

iphone homeknop

2) Face ID

Wat dacht je van de latere modellen die allemaal na de iPhone X serie zijn verschenen. Deze hebben allen een gezichtsherkenning/gezichtsontgrendeling optie. Heb je je telefoon een keer laten vallen en heb je schade een je voorcamera ?

Dan kan de voor camera wel vervangen worden, maar de Face-ID functionaliteit vervalt dan. Ook dit was een erg duur fenomeen om dit probleem opgelost te krijgen. Echter zijn hier inmiddels ook oplossingen voor door middel van micro solderen. Dit is een goedkoper en vooral een duurzamer methode om dit probleem op te lossen.

Iphone Face ID installatie

3) Glazen achterkant

Modellen vanaf de iPhone 8 zijn voorzien van een achterkant gemaakt van glas. Naast het feit dat dit heerlijk in de hand ligt en erg chique oogst heeft het ook een nadeel. Namelijk dat het erg kostbaar is als er een barst in zit. Gelukkig beschikken we over laser gestuurde machine waarmee we dit voor een schappelijke prijs kunnen repareren voor de consument.

In dit voorbeeld kan je het prijsverschil zien tussen het gehele frame vervangen of enkel de backcover wat van glas is te laten vervangen.

Iphone Glas Achterkant (backcover)

Waar kun je het beste je iPhone laten repareren?

Hoewel de Apple reparaties steeds lastiger maakt, staat de markt echter niet stil om erdoorheen te kunnen prikken en het prijstechnisch stuk aangenamer te maken voor de consument.

Wel willen we de tip geven om je reparaties uit te laten voeren bij een erkend reparatiebedrijf, zoals Gefixt Delft of Gefixt Gouda, conform de richtlijnen van Techniek Nederland. Dit is een waarborg dat jouw toestel ook werkelijk door een deskundig monteur wordt behandeld door een solide bedrijf die je graag goed helpt.

Telgefixt Delft