Jouw dierbare telefoon, die bij aanschaf nog makkelijk een hele dag meeging na het opladen, houdt er nu na een halve dag al mee op. Hoe zou dat komen en hoe kun je het voorkomen ?

De historisch principe van een batterij

Zodra je de twee stukken verbindt middels de batterij, stromen er negatief geladen elektronen van het zink naar het koper, dit noemen we stroom. Koperen zijde wordt daardoor negatiever, maar heeft het liefst een neutrale lading. Daarom gaan er op dat moment ook direct positieve deeltjes oftewel ionen van het zink naar het koper. Op den duur zijn er geen ionen meer beschikbaar aan de zinkkant: ze zijn allemaal verhuisd naar het koper. Conclusie is dat de batterij leeg is. Anno 2021 de werkwijze niet anders, alleen de materialen zijn anders; grafiet naar lithiumkobaltoxide.

Helaas kan je niet oneindig vaak opladen

Uit een studie van de Technisch Universiteit Delft blijkt hier wel een reden achter te zitten. De batterij ‘ademt’. Zowel het grafiet als de lithiumkobaltoxide krimpt en zwelt tijdens het opladen en ontladen. Dat komt doordat ze dan ionen opnemen of juist afstaan. Al dat gekrimp en gezwel zorgt voor scheurtjes in de materialen, waardoor er stukjes afbrokkelen en nutteloos worden. In die afgebrokkelde stukjes kunnen geen ionen meer worden opgeslagen. Daarom heeft de batterij in de loop der tijd steeds minder capaciteit en raakt gedurende tijds steeds sneller leeg.

Waarom zou ik de batterij van me telefoon moeten vervangen ?

Dit heeft simpel weg een aantal praktisch redenen. Ten eerste, meestal is je toestel nog in prima staat. Door simpelweg de batterij de vervangen kan je toestel weer een paar jaar mee. Ten tweede, dit is veel goedkoper dan het vervangen van je toestel, dus op de lange termijn heb je ook nog is geld bespaart. Ten derde oftewel ten slotte; het is ook nog is veel duurzamer voor het milieu.

iPhone batterij vervangen

Dit is een reparatie die dagelijks wordt uitgevoerd. Iedereen die een iPhone heeft kent het probleem wel, daarom is het ook niet zo gek dat dit behoort tot één van onze dagelijkse taken. Deze reparatie dient uitgevoerd te worden door een deskundig monteur, batterij is namelijk ingelijmd in het toestel. Om deze handeling te kunnen uitvoeren dient het display ontkoppeld te worden, dit zonder het te beschadigen. Dat maakt het dus iets lastiger voor de gemiddelde gebruiker om het zelf te kunnen; de iPhone batterij vervangen.

iPhone batterij delft

Samsung batterij vervangen

Het is niet heel veel anders dan bij de iPhone. Ook bij Samsung zijn de batterijen ingelijmd in het toestel. Een voor de consument bijna onmogelijk om het zelf te vervangen. Het grootste verschil is dat bij Samsung toestellen niet de display, maar de glazen backcover eruit moet om de handeling te kunnen uitvoeren. Een Samsung batterij vervangen is geen eitje, zoek een erkend reparatie bedrijf uit zoals Gefixt Delft.

Samsung 4 batterijen

Tablet batterij vervangen

Meest voorkomende reparatie bij tablets zijn zonder enig twijfel de display en de batterij die op den duur steeds sneller leeg raken. Hier moeten we denken aan tablets van Samsung, maar vooral iPad batterij vervangen is veruit het populairst. Het is een complexe reparatie omdat de gigantische display eruit moet, maar voor de ervaren en deskundige reparateur, zoals Gefixt Gouda is het goed te doen.

Tablet Batterij delft
telgefixt delft