Is draadloos opladen slecht voor de batterij van je smartphone?
Er is een bewering die we steeds vaker horen van onze klanten; Een mobiele telefoon draadloos opladen is slechter voor de batterij dan bekabeld opladen. Onze oordeel is; hoogst onwaarschijnlijk.
Je hoeft niet langer een kabeltje in je mobiele telefoon te steken, maar het toestel eenvoudig neerteleggen om het op te laden. Dat is het idee achter draadloos opladen. Het steeds inpluggen van kabels is verleden tijd met een draadloos oplader, vaak in de vorm van een schijf, mat of een verticale houder.
Maar klopt het dat het draadloos opladen van een smartphone ervoor zorgt dat de batterij in vergelijking met bekabeld opladen sneller slijt?
Bij high-end toestellen van fabrikanten als Samsung en Apple kan je draadloos opladen. Voor de Samsung telefoons gaat het om de modellen van de S-line. Voor Apple telefoons zijn dat de recentere modellen vanaf zo een beetje de X-reeks.
De levensduur van een batterij wordt gemeten aan de hand van het aantal laadcycli, dus dat wil zeggen; het aantal keer dat een batterij opgeladen en gebruikt kan worden. Volgens het gerucht zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur zou lopen. De reden daarvoor zou moeten zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt. Maar in het geval van draadloos opladen zou het stroomverbruik via de batterij van de telefoon lopen. Uiteindelijk zou dat betekenen dat de batterij bij draadloos opladen meer laadcycli doormaakt, met als gevolg dat hij dus sneller slijt.
Hoe werkt een draadloos oplader?
In het oplaadstation bevindt zich een verzendspoel die de stroom uit het lichtnet gebruikt om een magnetisch veld op te wekken. De telefoon is op zijn beurt voorzien van een ontvangstspoel, die op de laadstructuur in het toestel aangesloten is. Deze spoel gebruikt de energie in het magneetveld om elektriciteit op te wekken. In het laadcircuit van het toestel wordt de ontvangen elektrische energie gebruikt om een spanning te regelen waarmee de batterij veilig kan worden opgeladen.
Wat zegt Professor Henk Jan Bergveld?
Onderzoeker op het gebied van batterijmanagement aan de TU Eindhoven. “Dat zou betekenen dat er in de smartphone twee aparte verbindingen lopen die de laadstroom en spanning van de batterij regelen, afhankelijk van de oplaadmethode, dus via magneetveld of via een draad”, zegt hij.
Volgens Bergveld wordt elektrische energie in het laadcircuit van de smartphone, onderweg naar de batterij, niet anders behandeld als die via draadloos opladen binnenkomt. “Ik zie niet op welke manier dat voordelen zou opleveren. Het lijkt me dus zeer onwaarschijnlijk dat fabrikanten dat zouden toepassen.”
Voorbeeld van draadloze opladers va Samsung:
Qi-standaard
Apple maakt voor het draadloos opladen van zijn iPhones gebruik van de Qi-standaard. Deze standaard is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium (WPC). Ook veel fabrikanten van Android-toestellen maken gebruik van Qi. Onder meer Samsung en Sony zijn bij het consortium aangesloten.
Volgens Menno Treffers, de voorzitter van het WPC, is het voor fabrikanten niet aantrekkelijk om het laadcircuit grondig aan te passen voor een smartphone die ook draadloos opladen ondersteunt. “Fabrikanten die draadloos opladen willen toevoegen, nemen in feite een bestaande telefoon met een bestaande laadstructuur, waar zij dan de benodigde componenten voor draadloos opladen aan toevoegen”, zegt hij.
Smartphonefabrikanten zouden de laadstructuur van een telefoon kunnen aanpassen om ervoor te zorgen dat de stroom efficiënter van de ontvangstspoel naar de batterij wordt overgebracht, zegt Treffers. “Maar dat gebeurt niet echt, omdat de voordelen niet opwegen tegen de complexiteit van de aanpassingen.”
Waar kan je deze opladers kopen?
Er zijn vele in omloop, pas vooral op internet goed op dat je geen gevaarlijke Chinese oplader haalt. Ga je langs in een telefoonwinkel zoals Gefixt Delft of Gefixt Gouda? Vraag er een van een originele van grote bekende merken. Wil je liever iets goedkoper, vraag altijd of het voldoet aan de Qi standaard.