Oeps! Shit! Nee! Deze woorden floepen er het vaakst uit bij waterschade.
Je telefoon valt in een fractie van een seconde uit je handen, zo het water of het toilet in.
Ook veel voorkomende ongelukken zijn dat je een glas met water of drank omkiept zo over je telefoon. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje. Wij gaan je vertellen wat je kan doen, maar ook zeker wat je NIET moet doen.
Veiligheid eerst, wat je dus NIET moet doen!
Het is alom bekend dat water en elektronica niet goed samen gaan. Water kan kortsluiting veroorzaken in elektronica, zo ook met een telefoon (smartphone) of tablet.
Het maakt niet uit of je nou een Apple of Samsung toestel hebt.
Vaak is het belangrijk dat de data op het toestel gered kan/moet worden.
En juist daarom beginnen wij eerst met wat je NIET moet doen, zodat je hopelijk je data kan redden.
- Daarom is onze eerste en wijze advies om je toestel niet meer aan te zetten. Ga (nog) niet controleren of je toestel het doet, reageert op de handelingen, want als er een kortsluiting plaatsvindt ben je verder van huis. Schakel je telefoon dus niet meer in.Logischerwijs moet je uiteraard je natte toestel ook niet aan de oplader zetten. Water en stroom zijn geen grote vrienden van elkaar. (:2- Voorkom verspreiding van water, ga dus je telefoon niet schudden. Daarmee red je niet alleen andere componenten in je telefoon, maar voorkom je ook dat het water dieper gaat zitten.3- Ga je telefoon niet met een droger , oven of met de kachel proberen uit te drogen. Zonder de speciale gereedschappen en middelen kan je smartphone oververhit raken waardoor andere delen schade oplopen.
Let op; ga je telefoon zeker niet in de magnetron doen! Dat is explosief gevaarlijk!
Stappenplan van wat je kunt doen
Je toestel is in contact gekomen met water, waardoor er een kans is dat er schade aan je telefoon is door waterschade. Gelukkig zijn sommige telefoons en veel onderdelen waterdicht in de smartphones. Hierdoor hoeven we niet gelijk te denken aan de ‘worst case’ scenario, maar gaan we kijken naar de mogelijkheden om je telefoon te redden.
1- Zet je telefoon per direct uit! Zoals voorheen aangegeven is water en elektriciteit geen goede combinatie. Minimaliseer de kans dat er kortsluiting ontstaat door je telefoon of tablet per direct uit te zetten. Zat de telefoon aan de oplader, haal deze er dan ook gelijk uit! Koppel ook de oplader los van de netwerkstroom.
2- Leg je telefoon bloot. Haal je simkaart en geheugenkaart met de tray eruit, haal de telefoon uit de hoesje/cover, trek de screenprotector er af. Heb je nog een oude telefoon waarbij de deksel en batterij gemakkelijk te verwijderen zijn? Dan is het wijs dat je dit ook gelijk verwijderd!
3- Leg je telefoon op een droog plek, met water absorberende papier of doekjes. Een droge plek hoeft niet per definitie een warme plek te zijn. Leg je telefoon dus niet in de zon buiten of op het kozijn, want verbranding of oververhitting kan andere onderdelen van je toestel aantasten.
4- Vocht onttrekken met rijst. Deze eeuwenoude manier van vocht onttrekken werkt hedendaags nog steeds, zeker met telefoons en tablets! Hierbij is het belangrijk dat de bak waarin je het toestel gaat leggen luchtdicht is en er gebruik wordt gemaakt van ongekookt rijst. Laat de telefoon 24 tot 72 uur in de bak liggen.
5- Testen of het toestel aangaat. We hopen dat je met onze stappenplan je toestel nu weer tot leven hebt kunnen wekken.
Telefoon gaat toch niet meer aan
Mocht je telefoon niet meer aangaan na het volgen van al deze stappen, dan heb je helaas pech en ongeluk. De fabrikanten van telefoons geven geen garantie op waterschade en ze hebben allen hun eigen methode om dat te achterhalen. Apple en Samsung werken met chemische stickers bijvoorbeeld, die bij enige contact met water verkleuren.Wel kan je hulp inschakelen van professionals zoals Gefixt Delft en Gefixt Gouda. Zoek altijd naar een erkend en aangesloten bedrijf bij Unesco en wacht er niet te lang mee. Hoe langer je wacht, des te meer erosie er door water kan ontstaan aan je telefoon.
Heb je schade aan je iPhone? Gelukkig kan je op onze pagina uitgebreid zoeken naar het desbetreffende model en een afspraak plannen. Heb je schade aan je Samsung? geen paniek ook dan hebben we gelukkig een site die je van top tot teen kan bedienen. Waterschade overkomt niet alleen voor bij telefoons, maar ook tablets en iPads hebben hier zeker mee te leven.